Verborgen tomaten-talent

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Spaanse onderzoekers hebben een nieuwe, krachtige antioxidant ontdekt in tomatenplanten. Het betreft een polyfenol die door de plant wordt gesynthetiseerd onder invloed van stressoren.
Inmiddels heeft het instituut de patenten verkregen voor de isolatie en chemische synthese van de antioxidant. De antioxidatieve capaciteit van de polyfenol is 14 keer groter dan van resveratrol, de antioxidant die in rode wijn wordt aangetroffen. Het is 4,5 keer krachtiger dan vitamine E en 10 keer krachtiger dan vitamine C. Verwacht wordt dat de nieuw ontdekte stof een breed toepassingsgebied heeft: van de voedingsindustrie en farmacie tot de cosmetica- en petrochemische industrie.
De - tot dusver onbekende - stof werd verkregen door de tomatenplant aan stressoren bloot te stellen. Onder dergelijke omstandigheden worden in de plant processen geactiveerd waardoor de concentratie van bepaalde stoffen verandert, zo ook van polyfenolen.
Volgens de onderzoekers kan de stof simpel en goedkoop worden gesynthetiseerd in een laboratorium en is de tijd rijp om de krachtige antioxidant op de markt te lanceren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.