Verklaring voor overgewicht door fructose

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het consumeren van producten waar veel fructose in zit, bijvoorbeeld frisdrank, stimuleert het eten en geeft geen vol gevoel. Dit komt doordat de hoeveelheid ghrelin, een hormoon dat het eten stimuleert, na consumptie van fructose hoger is dan na het consumeren van glucose. Na het consumeren van fructose is de hoeveelheid insuline en leptine, hormonen die een vol gevoel geven, juist lager dan na het consumeren van een even grote hoeveelheid glucose.
Aan het onderzoek deden twaalf normaal wegende vrouwen mee. Deze vrouwen kregen gedurende een dag naast hun maaltijden een glas fructosehoudende frisdrank of een glas glucosehoudende frisdrank. De maaltijden waren gelijk qua samenstelling en hoeveelheid calorieën. Een tweede dag kregen de vrouwen de andere variant. Gedurende de hele dag werd er iedere dertig tot zestig minuten bloed afgenomen.
De insulinerespons in het bloed was op de fructosedag 66% lager dan op de glucosedag. Ook de hoeveelheid leptine lag op de fructosedag zowel de eerste twaalf uur als de gehele 24 uur en tijdens de piekhoeveelheid onder de hoeveelheid leptine op de glucosedag. De hoeveelheid ghrelin was gedurende deze dag juist hoger.
Doordat fructose het eten stimuleert en minder snel een vol gevoel geeft, kan dit volgens de onderzoekers leiden tot gewichtstoename en overgewicht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.