Veroudering door ontsteking

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Japanse wetenschappers hebben door onderzoek naar honderdjarigen en hun nageslacht ontdekt dat ‘gezond oud worden’ samenhangt met de afwezigheid van chronische ontstekingen.

De wetenschappers maakten gebruik van gegevens van verschillende cohortstudies. Het betrof de Tokyo Oldest Old Survey on Total Health (TOOTH), Tokyo Centenarians Study (TCS) en Japanese Semi-Supercentenarians Study (JSS). In totaal namen 1554 proefpersonen deel, waarvan 684 ouderen in de leeftijd van minimaal honderd jaar, 167 honderdjarigen met hun echtgenoten en nageslacht en 536 ouderen in de leeftijd van 85 tot 99 jaar. Bij de deelnemers waren verschillende biomarkers bepaald waaronder ontstekingsmarkers en de telomeerlengte. Telomeren zijn dunne DNA-segmenten die met het ouder worden verkorten.

De wetenschappers zagen dat de telomeerlengte relatief op peil bleef bij de honderdjarigen en hun nageslacht. Daarnaast werden bij de kinderen van honderdplussers lagere concentraties van  biomarkers voor ontstekingen gezien. Hoewel de concentraties van ontstekingsmarkers altijd toenemen met het ouder worden, blijkt dat personen met relatief lage concentraties gezonder zijn, ouder worden, een betere cognitie hebben en zelfstandiger blijven functioneren.

In een studie met muizen werd recent aangetoond dat inflammatie het verouderingsproces versnelt. Ook deze studie toont een verband tussen (chronische) ontstekingsreacties en veroudering en laat zien dat inflammatie - naast de verkorting van telomeren - een rol speelt in het verouderingsproces. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen