Verzadigde vetzuren geen factor voor hart

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De inname van verzadigde vetzuren is niet van invloed op het sterfterisico of het risico van een infarct bij personen met een cardiovasculaire aandoening.

Er werden gegevens gebruikt van 2412 personen met een cardiovasculaire aandoening die deel hadden genomen aan de Western Norway B-Vitamin Intervention Trial. De deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van 62 jaar en werden bijna vijf jaar gevolgd. Ze hadden bij aanvang van de studie een voedingsvragenlijst ingevuld waaruit de inname van verzadigde vetzuren werd geschat. Ook werd met behulp van een angiografie de conditie van de kransslagaders bekeken.

Tijdens de volgperiode maakten 292 patiënten (12%) opnieuw een cardiovasculair event door. Een hoge inname van verzadigde vetzuren leidde niet tot een verhoogd risico van een nieuw cardiovasculair event zoals onstabiele angina pectoris of een hartinfarct. Ook was er geen verband tussen een hoge inname van verzadigde vetten en een verhoogd risico van een fatale hartaandoening of algehele sterfte.

De inname van verzadigde vetzuren leidt niet tot een verhoogde kans op cardiovasculaire aandoeningen of sterfte bij personen die reeds een cardiovasculaire aandoening hebben gehad.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen