Vetconsumptie beïnvloedt spermakwaliteit

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Consumptie van producten rijk aan verzadigd en enkelvoudig onverzadigd vet komt de kwaliteit van sperma niet ten goede. Dit blijkt uit een studie die door Harvard-researcher dr. Jill Attaman werd gepresenteerd tijdens het congres van the American Society for Reproductive Medicine in Denver.
Aan de studie namen 91 mannen deel waarvan het sperma werd geanalyseerd en tevens informatie over het voedingspatroon werd verkregen. Mannen met een hoge inname verzadigde vetten hadden 41% minder spermacellen dan mannen met een lage consumptie verzadigd vet. Een hoge consumptie enkelvoudig onverzadigd vet leidde tot 46% minder spermacellen in vergelijking met een lage inname van dit vettype. Daartegenover stond dat een hoge inname omega 6-vetzuren het sperma actiever maakte en omega 3-vetzuren een gunstig effect hadden op de grootte en vorm van de spermacellen.
Of de vruchtbaarheid van mannen wordt beïnvloed door de vetconsumptie is afhankelijk van het individu. Als een man 25 miljoen spermacellen per ml heeft en dit met 40% daalt tot 15 miljoen spermacellen per ml kan dit leiden tot een verminderde vruchtbaarheid. Echter, wanneer het aantal spermacellen van 100 miljoen teruggebracht wordt naar 60 miljoen zal dit nauwelijks effect hebben op de vruchtbaarheid van de man.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen