Vette vis beschermt tegen maculadegeneratie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Consumptie van vette vis, rijk aan omega 3-vetzuren, beschermt tegen een vergevorderd stadium van leeftijdsgebonden maculadegeneratie.
Voor de studie werden gegevens verzameld van 2520 ouderen in de leeftijd van 65 tot 84 jaar. Informatie werd verkregen over hun voedingspatroon en hun wekelijkse inname van zeevoedsel. Tevens werd de mate van leeftijdsgebonden maculadegeneratie vastgesteld.
Van de ouderen had 15% een lichte tot matige vorm van maculadegeneratie en bij iets minder dan 3% werd een ernstige vorm vastgesteld. Personen die minimaal één keer per week omega 3-rijke vis aten, hadden 60% minder kans op een ernstige vorm van maculadegeneratie in vergelijking met personen die minder dan één keer per week deze vis consumeerden. Hierbij werd rekening gehouden met beïnvloedende factoren zoals het geslacht, ras en rookgedrag.
Het bleek dat de kans op de aandoening bij vrouwen, rokers en blanken groter is dan bij mannen, niet-rokers en personen van Afrikaans-amerikaanse afkomst. Er werd geen verband gevonden tussen maculadegeneratie en de inname van krab en oesters die rijk zijn aan zink.
De resultaten van de studie wijzen erop dat een hoge consumptie van omega 3-rijke vis kan beschermen tegen een ernstige vorm van maculadegeneratie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen