Vetzuren en antioxidanten voorkomen haarverlies

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met omega 3- en 6-vetzuren in combinatie met antioxidanten kan haarverlies bij vrouwen tegengaan.

Aan de zes maanden durende studie namen 120 vrouwen deel. Ze werden willekeurig verdeeld in een suppletie- en controlegroep. In de suppletiegroep kregen de vrouwen dagelijks een supplement met omega 3- en 6-vetzuren afkomstig van vis en zwarte bessenzaad. Daarnaast kregen ze lycopeen, vitamine C en vitamine E. Aan de hand van gestandaardiseerde foto-opnames werd de dichtheid van het haar bepaald voor en na de suppletieperiode. Daarnaast werd het percentage haren bepaald dat in een rustfase (telogene fase) verkeerde en werd de diameterdistributie van haren in de groeifase (anagene fase) gemeten (>40 µm versus ≤40 µm).

In de suppletiegroep nam de dichtheid van het haar significant toe na zes maanden. Dit was niet het geval in de controlegroep. Het percentage haren dat in de rustfase verkeerde was significant afgenomen in de suppletiegroep. Ook nam in vergelijking met de controlegroep het aandeel van haren in de groeifase (>40 µm) toe. Subjectief werd eveneens minder haarverlies ervaren door 90% van de vrouwen in de suppletiegroep, evenals een toename van de haardikte (86%) en de haardichtheid (87%).

Suppletie met omega 3- en 6-vetzuren in combinatie met antioxidanten kan effectief het dunner worden van de haardos tegengaan, zo blijkt uit de resultaten. De exacte samenstelling van het supplement kon niet worden achterhaald.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen