Pompoenpitolie mogelijk zinvol bij kaalheid

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Er is enig bewijs dat suppletie met pompoenpitolie zinvol is bij mannelijke kaalheid en de preventie ervan. Dit is de conclusie van een artikel gepubliceerd in Evidence Based Complementary Alternative Medicine.

Veel mannen krijgen te maken met kaalheid, vaak als gevolg van erfelijke belasting of hormonale veranderingen. Momenteel kan de aandoening medicamenteus behandeld worden met een lotion met finasteride, dutasteride of minoxidil. Maar deze middelen kunnen leiden tot bijwerkingen waaronder seksuele dysfunctie, jeuk of schubben van de hoofdhuid. Van het kruid Saw palmetto is de werking twijfelachtig. Een studie die uitgevoerd werd in 2014 laat echter effect zien van pompoenpitolie. De mannen kregen gedurende 24 weken dagelijks 400 mg pompoenpitolie of een placebo. In vergelijking met de placebo leidde suppletie met de olie tot een toename van de haardos met gemiddeld 40%. Dit bleek uit fotografische haartellingen.

Pompoenpitolie is rijk aan fytosterolen die net als finasteride het enzym 5-alfa-reductase remmen dat verantwoordelijk is voor de omzetting van testosteron in de actieve metaboliet dihydrotestosteron.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen