Vetzuurbalans en psychische klachten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een goede balans tussen omega 3- en omega 6-vetzuren in de voeding van Amerikaanse militairen kan psychische klachten verminderen en de effectiviteit van het leger ten goede komen. Dit concluderen wetenschappers op basis van een literatuurstudie.

In diverse meta-analyses en prospectieve studies is het Mediterraan voedingspatroon in verband gebracht met een verminderde kans op depressies. In de studies zijn gunstige effecten aangetoond van specifieke componenten van dit voedingspatroon, zoals vis. In een meta-analyse werd aangetoond dat een hoge inname van omega 3-vetzuren beschermt tegen depressies. Ook is een adequate inname van deze vetzuren in verband gebracht met een afname van ADHD-symptomen. Daartegenover staat dat bij een verminderde visconsumptie en een verhoogde inname van omega 6-vetzuren de kans op depressieve klachten juist toeneemt.

De onderzoekers concluderen op basis van hun literatuurstudie dat het herstel van de balans tussen omega 3- en omega 6-vetzuren in de voeding van militairen - conform het Mediterraan voedingspatroon - mogelijk kan helpen om psychische klachten te verminderen of te voorkomen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen