Vetzuursamenstelling navelstreng van invloed op allergie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Baby’s met een hoge concentratie meervoudig onverzadigde vetzuren in het bloed van de navelstreng hebben meer kans op allergie.

Er werd een groep van bijna 800 baby’s vanaf de geboorte in 1996 en 1997 gedurende dertien jaren gevolgd. Van de kinderen hadden er 37 op dertienjarige leeftijd atopisch eczeem en 44 kinderen hadden luchtwegklachten gerelateerd aan allergie. De resultaten van deze kinderen werden vergeleken met 48 gezonde kinderen (controlegroep).

Kinderen die op latere leeftijd atopisch eczeem of allergische astma kregen hadden in vergelijking met de controlegroep een significant groter aandeel van vijf meervoudig onverzadigde vetzuursoorten, alsmede een hogere concentratie omega 3-, omega 6-vetzuren en totale concentratie van meervoudig onverzadigde vetzuren. Daarentegen hadden ze een significant kleiner aandeel van de totale concentratie van enkelvoudig onverzadigde vetzuren, waaronder oliezuur. Het risico van allergische astma op dertienjarige leeftijd nam lineair significant toe met een toename van de concentraties omega-3, omega-6 en de totale meervoudig onverzadigde vetzuurconcentratie. Ook na correctie voor het geslacht en de aanwezigheid van allergie bij de ouders. Het risico nam lineair significant af met een toename van de totale enkelvoudige onverzadigde vetzuurconcentraties. Niet-allergische kinderen hadden een hogere ratio omega 6-/omega 3-vetzuren in vergelijking met de allergische kinderen. Hierdoor lijkt het erop dat vooral de omega 3-vetzuren de kans op allergie verhogen.

Een verklaring voor het feit dat een groot aandeel meervoudig onverzadigde vetzuren gerelateerd is aan allergie is er nog niet. Wel vermoeden de onderzoekers dat deze vetzuren de immuunrespons bij de geboorte onderdrukken die noodzakelijk is voor een goede rijping van het immuunsysteem

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen