Vezelconsumptie beïnvloedt darmflora

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Extra vezelinname leidt tot een veranderde samenstelling van de darmflora.

In de crossoverstudie kregen 21 mannen dagelijks gedurende telkens een periode van 21 dagen voedingsrepen zonder vezels (controlegroep), met het vezel polydextrose (21 gram per dag) en met maïsvezels (21 gram per dag). Tussen dag 16 en 21 werden ontlastingmonsters verzameld en werd het microbioom geanalyseerd met behulp van genoomsequentie technieken.

De consumptie van vezels leidde tot een veranderde ratio van de bacteriën Bacteriodetes ten opzichte van Firmicutes. Het relatieve aandeel van Bacteriodetes nam onder invloed van polydextrose en maïsvezels met respectievelijk 12% en 13% toe in vergelijking met de controlegroep. De ratio Bacteriodetes : Firmicutus correleerde positief met de totale vezelinname, maar niet met de BMI van de proefpersonen. In eerdere studies werd overigens een relatie gevonden tussen meer Bacteriodetes en een slanker postuur.

Extra inname van vezels leidt tot een shift in de samenstelling van de darmflora en een groter aandeel van Bacteriodetes, zo blijkt uit de resultaten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.