Vis biedt bescherming tegen dementie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vaker vis eten beschermt mogelijk tegen de ontwikkeling van dementie. Een hogere consumptie van vlees lijkt echter het omgekeerde effect te hebben, zo melden Britse wetenschappers.
Zij analyseerden de gegevens van 14.960 mannen en vrouwen. Alle deelnemers waren 65 jaar of ouder en woonachtig in China, India, Cuba, de Dominicaanse Republiek, Venezuela, Mexico of Peru. Met behulp van persoonlijke interviews werden de eetgewoonten onder de loep genomen. Daarnaast werd nagegaan of er van dementie sprake was. Dit volgens een cross-cultureel gevalideerde methode.
Gevonden werd dat een hogere visconsumptie met een kleiner risico van dementie verband hield. Zo was het risico van dementie onder de deelnemers die de meeste vis aten 19% kleiner dan onder degenen die de minste vis aten. Dit verband bleek in alle betrokken landen, behalve India, consistent. Op dezelfde wijze werd er voor de deelnemers met een hogere vleesconsumptie een juist 19% verhoogd risico van dementie vastgesteld. Dit verband bleek, over de verschillende bevolkingsgroepen bezien, echter minder consistent.
Het gevonden gunstige effect van vis komt overeen met de bevindingen van andere studies waarin een beschermend effect van omega 3-vetzuren, in de voeding voornamelijk aanwezig in vis, op het zenuwstelsel werd aangetoond.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen