Vis en gevogelte beschermen tegen eierstokkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hoge consumptie van gevogelte en vis en een lage consumptie van bewerkt vlees vermindert de kans op kanker van de eierstokken.
Voor de studie werden gegevens geanalyseerd van twee Australische onderzoeken met in totaal 2049 vrouwen met eierstokkanker en 2191 gezonde proefpersonen. Bij de deelnemers werd middels vragenlijsten informatie over het voedingspatroon verkregen. Daarnaast werden resultaten geanalyseerd van een meta-analyse bestaande uit 7 studies.
Er werd geen verband gevonden tussen de totale inname van (rood) vlees en het risico van eierstokkanker. Wel hadden vrouwen met een hoge inname van bewerkt vlees een significant verhoogd risico van eierstokkanker. Uit de Australische studies bleek dat het risico met 18% toenam en de meta-analyse liet een risicotoename van 20% zien. Daartegenover stond dat een regelmatige consumptie van gevogelte de kans op eierstokkanker met 17% (Australische studies) en 10% (meta-analyse) verlaagde. Ook een hoge visconsumptie zorgde voor een significante risicoreductie. De kans op eierstokkanker nam met 24% af in de Australische studies en met 16% in de meta-analyse.
De studie laat zien dat de consumptie van vis en gevogelte leidt tot een vermindering van de kans op kanker in de eierstokken. Bewerkt vlees verhoogt echter het risico.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen