Vis tijdens zwangerschap

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een onderzoek liet zien dat wanneer vrouwen gedurende het eerste halve jaar van de zwangerschap geen vis hadden gegeten, zij een zeer grote kans hadden op een vroeggeboorte. Maar wel was bij hen het risico van een keizerssnede en een te late geboorte kleiner in vergelijking met de vrouwen die wel vis hadden gegeten.
Het onderzoek werd uitgevoerd bij 8729 zwangere Deense vrouwen. Door middel van een vragenlijst werd de voeding tijdens de eerste twee trimesters van de zwangerschap beoordeeld. In de analyse werd gecorrigeerd voor mogelijk storende variabelen zoals roken, lengte en het gewicht voor de zwangerschap.
Wanneer vrouwen in de eerste twee trimesters helemaal geen vis hadden gegeten, hadden ze een bijna 20 maal grotere kans op een vroeggeboorte in vergelijking met vrouwen die minstens één keer in de week vis als hoofdmaaltijd of op brood hadden gegeten. Het risico werd een factor 2,4 groter wanneer alleen gedurende het eerste of tweede trimester geen vis was geconsumeerd. Was het hele eerste halve jaar geen vis gegeten, dan was de zwangerschapsduur gemiddeld 8,6 dagen korter in de geen-visgroep en zo’n 4 dagen korter wanneer in één van de twee trimesters geen vis was gegeten.
De risico’s van een keizersnede of van een bevalling na een zwangerschap van 42 weken waren echter bij de vrouwen die geen vis aten met ongeveer tweederde verminderd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen