Visconsumptie in zwangerschap: meer of minder kans op ADHD?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Moet een aanstaande moeder nu wel of geen vis eten tijdens de zwangerschap? Het antwoord hierop is niet zo eenvoudig: blootstelling aan kwik verhoogt de kans op ADHD-gedrag. Aan de andere kant biedt visconsumptie (de voornaamste bron van kwik) juist bescherming tegen ADHD.

Bij meer dan 400 zwangere vrouwen werd in het laatste trimester van de zwangerschap in het haar de hoeveelheid kwik gemeten. Daarnaast was van 515 zwangere vrouwen de visinname tijdens de zwangerschap bekend. De blootstelling aan kwik en visconsumptie tijdens de zwangerschap werd gerelateerd aan ADHD-symptomen bij de kinderen op achtjarige leeftijd.

De meeste aanstaande moeders hadden een hoeveelheid van 0,45 mcg/g kwik in het haar. 52% van de zwangere vrouwen at minimaal 2 keer per week vis. De blootstelling aan kwik bleek gerelateerd aan het risico van ADHD-gedrag bij het nageslacht. Bij een concentratie van minimaal 1 mcg/g kwik was het risico van onoplettend en impulsief gedrag met 1,5 keer significant groter. Daarentegen verminderde een hoge visconsumptie (2 porties per week) tijdens de zwangerschap met 60% significant de kans op ADHD-symptomen zoals impulsiviteit en hyperactiviteit.

Hoewel visvetzuren belangrijk zijn voor de hersenontwikkeling van de baby en bescherming bieden tegen ADHD-symptomen, leidt een hoge visconsumptie tot een hoge kwikinname. Mogelijk kan het slikken van gezuiverde visolie in capsules uitkomst bieden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen