Visolie zinvol bij doorligwonden

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een voedingsformule verrijkt met visolie kan verslechtering van doorligwonden tegengaan.

Er namen 40 patiënten aan de studie deel. Ze verbleven op een intensive care afdeling en hadden reeds een doorligwond gekenmerkt door een blaar, open wond en/of afstervend weefsel (graad 2 of hoger). Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld en kregen via een sonde een voedingsformule toegediend, al dan niet verrijkt met 8 gram visolie. De graad van de doorligwonden verschilde niet significant tussen beide groepen. Na 7, 14 en 28 dagen werd de wond beoordeeld. Tevens werd op dag 0, 7 en 14 de CRP-concentratie bepaald.

Na 28 dagen was het genezingsproces in de visoliegroep met 20% tot 25% significant verbeterd, terwijl in de controlegroep een significante verslechtering van de wonden werd gezien. Tevens was de afname van de CRP-concentratie significant in de visoliegroep ten opzichte van de controlegroep.

De resultaten suggereren dat toevoeging van visolie aan een voedingsformule de progressie van doorligwonden kan tegengaan. De daling van de CRP-concentratie laat zien dat het effect mogelijk wordt bewerkstelligd door een afname van ontstekingsreacties.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen