Visoliesupplementen veilig in combinatie met bloedverdunners

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van visoliesupplementen in combinatie met de bloedverdunners aspirine en clopidogrel veilig is en het risico van bloedingen, ten opzichte van het gebruik van beide bloedverdunners alleen, niet extra verhoogt.
Visolie wordt bij patiënten met coronaire hartziekten vaak ingezet om de bloedspiegel voor triglyceriden te verlagen. Veel van deze patiënten gebruiken echter ook de bloedverdunners aspirine en clopidogrel, medicijnen die met een verhoogd risico van bloedingen gepaard gaan. En omdat voor het enkelvoudige gebruik van visolie hetzelfde geldt, werd onderzocht wat het gecombineerde gebruik van deze drie middelen voor het risico van bloedingen betekent.
Voor het onderzoek werden de medische gegevens van 364 coronaire hartpatiënten gescreend op het optreden van bloedingen. De helft van hen was behandeld met een dagelijkse dosis van gemiddeld 3 gram visolie gecombineerd met gemiddeld 161 mg aspirine en gemiddeld 75 mg clopidogrel. De andere helft had alleen aspirine en clopidogrel gebruikt.
Gevonden werd dat het percentage opgetreden bloedingen in beide groepen, gedurende een gemiddelde volgperiode van 33 maanden, niet significant verschilde.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen