Vitamine A helpt bij bestralingsschade endeldarm

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vitamine A vermindert significant de schade aan de endeldarm na bestraling. Dit is de conclusie van onderzoekers van de University of Chicago Medical Center na een klein onderzoek.
Bestraling van het bekken kan ondermeer leiden tot verwijding van de haarvaten, vernauwing van de darm, ontsteking van het slijmvlies, zweervorming, diarree of obstipatie.
Patiënten die meer dan zes maanden na radiotherapie van het bekken significante symptomen hadden, kwamen in aanmerking voor het onderzoek. De negentien patiënten werden in twee groepen verdeeld. Tien kregen dagelijks 10.000 IE retinolpalmitaat gedurende 90 dagen, de andere negen kregen placebo. Symptomen werden gemeten met de Radiation Proctopathy System Assessments Scale voor aanvang en iedere 30 dagen gedurende 90 dagen. Verbetering werd gedefinieerd als een vermindering van twee of meer symptomen met ten minste twee of meer punten op de schaal.
Zeven uit de behandelgroep hadden een significante verbetering van de symptomen tegen twee uit de controlegroep. De vooruitgang in de behandelgroep was gemiddeld 11 punten, in de controlegroep 2,5 punten. Hierna kregen vijf uit de placebogroep alsnog vitamine A. Ook zij gingen significant vooruit.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.