Vitamine A-status van belang voor gehoor?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Wetenschappers hebben aanwijzingen gevonden dat vitamine A (retinol) en provitamine A (bètacaroteen, alfacaroteen en bètacryptoxanthine) mogelijk bescherming bieden tegen de ontwikkeling van gehoorbeperking op oudere leeftijd. Het onderzoek wat tot deze bevinding leidde, vond plaats in Japan en betrof 762 deelnemers van 65 jaar en ouder.
Bij alle deelnemers werd een gehoortest afgenomen. Daarnaast werd bloedonderzoek verricht ter bepaling van de bloedspiegels voor retinol en verschillende andere antioxidanten (alfa- en gammatocoferolen, en de carotenoïden inclusief bètacryptoxanthine, alfa- and bètacarotenen, lycopeen, en luteïne plus zeaxanthine).
Uit de verkregen resultaten bleek dat hogere bloedspiegels voor retinol en provitamine A (bètacaroteen, alfacaroteen en bètacryptoxanthine) met kleiner risico's van gehoorbeperking gepaard gingen. Zo werd onder de 25% ouderen met de hoogste bloedspiegels voor retinol, vergeleken met de 25% met de laagste retinolspiegels, 49% minder vaak een gehoorbeperking vastgesteld. Op dezelfde wijze was er 47% minder vaak sprake van gehoorbeperking onder degenen met de hoogste bloedspiegels voor provitamine A.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen