Vitamine B1 bij hartfalen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met vitamine B1 (thiamine) leidt tot een significante verbetering van de Linker Ventrikel Ejectie Fractie (LEVF). LVEF is de fractie van het maximale bloedvolume in de linkerhartkamer die tijdens het samentrekken van het hart (systole) wordt weggepompt.

Voor de meta-analyse zochten de wetenschappers naar relevante studies in de medische databanken PubMed, Excepta Medica (Embase) en Ovid MEDLINE. In twee studies met een totaal van 38 proefpersonen met hartfalen werd het effect van thiaminesuppletie vergeleken met een placebo. In de eerste studie (Shimon et al) hadden de 29 deelnemers gedurende minimaal drie maanden dagelijks 80 mg furosemide gebruikt. Ze werden in een suppletie- en placebogroep verdeeld en kregen gedurende een week tweemaal per dag een infuus met 100 mg thiamine (suppletiegroep) of 100 mg zoutoplossing (placebogroep). Vervolgens kregen alle patiënten dagelijks oraal 200 mg thiamine. Ze werden gedurende zes weken gevolgd. In de tweede studie (Schoenenberger et al) werden de negen patiënten verdeeld in twee groepen. Ze kregen gedurende 28 dagen 300 mg thiamine per dag of een placebo. Na een tussenperiode van zes weken werden ze in de andere groep ingedeeld. Na iedere behandelperiode werd het effect geëvalueerd.

Uit de gezamenlijke resultaten van beide studies blijkt dat suppletie met thiamine leidt tot een significante verbetering van de LVEF van gemiddeld 3,3%.

Vervolgstudies zijn nodig om de rol van vitamine B1-suppletie bij hartfalen verder vast te stellen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen