Vitamine B6 gaat veroudering tegen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Advanced Glycation End Products (AGE\'s) spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van chronische diabetescomplicaties zoals nefropathie. Het zijn degeneratieve stoffen die onomkeerbaar bijdragen aan het verouderingsproces. Naarmate iemand ouder wordt neemt de hoeveelheid AGE\'s in het lichaam toe, maar bij mensen met diabetes verloopt dit proces sneller en in grotere hoeveelheden door de te hoge glucosespiegels.
Nu blijkt in muizen vitamine B6 de serumconcentraties van AGE\'s, zoals 3-deoxyglucosone, te verlagen. Voor dit onderzoek werden diabetesmuizen in drie groepen verdeeld. Groep 1 kreeg 200 mg/kg/d vitamine B6 (n=10), groep 2 kreeg 400 mg/kg/d vitamine B6 (n=10) en groep 3, de controlegroep (n=20) kreeg gewoon water.
Uit de resultaten bleek dat er bij de muizen die 400 mg/kg/d vitamine B6 hadden gekregen significante verbeteringen waren opgetreden in de verhouding albumine/creatinine (ACR) in de urine. Ook waren de serumgehaltes van triglyceride en 3-deoxyglucosone (3DG) verbeterd. De behandeling met vitamine B6 bleek verhogingen van ACR, lichaamsgewicht, bloedglucose en HbA1C tegen te gaan. De nierwerking bij de muizen die vitamine B6 kregen was verbeterd vergeleken met de controlegroep.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen