Vitamine C bij chemo: minder moe

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vitamine C kan ernstige vermoeidheid als gevolg van chemotherapie verminderen. Dit blijkt uit een casestudie van een 45-jarige vrouw met borstkanker.

In mei van het jaar 2009 werd bij de vrouw borstkanker vastgesteld. Ze kreeg een chirurgische ingreep, gevolgd door bestraling. In februari 2013 werd een deel van de lymfeklieren verwijderd. Vanaf april kreeg ze diverse chemotherapieën (doxorubicine/cyclofosfamide in april/mei en paclitaxel in juni) die gepaard gingen met ernstige vermoeidheid en een afname van de kwaliteit van leven.

Er werd gestart met intraveneuze toediening van vitamine C. Vitamine C werd tweemaal per week in een dosis van 50 gram per sessie toegediend gedurende de twee opeenvolgende dagen voor en na de chemotherapie. Voor en na de vier weken durende vitamine C-interventie werd met behulp van vragenlijsten de kwaliteit van leven en de mate van vermoeidheid gemeten.

De vermoeidheid, pijn, verminderde eetlust, misselijkheid, braken en slapeloosheid bleken drastisch te zijn afgenomen na toediening van vitamine C. De mate van algehele vermoeidheid - en specifiek de fysieke, emotionele en mentale vermoeidheid - waren duidelijk minder na vitamine C-toediening. Dit ging gepaard met een toename van kracht en een toename van het fysiek, emotioneel, cognitief en sociaal functioneren. Er werden geen bijwerkingen gemeld.

De casestudie onderschrijft de bevindingen van eerdere studies waarin een positief effect werd aangetoond van intraveneuze toediening van vitamine C bij chemotherapie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen