Vitamine C bij sepsis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge dosis vitamine C blijkt gunstig bij sepsis (bloedvergiftiging), maar er is nog weinig bekend over de fysiologische gevolgen van suppletie. 

Aan het onderzoek namen dertig patiënten deel met een septische shock. Ze werden binnen 24 uur na de diagnose opgenomen in de studie. Ze kregen een placebo of 30 gram natriumascorbaat (vitamine C) gedurende een uur gevolgd door 30 gram gedurende vijf uur. Er werd gekeken naar het effect van suppletie op de totale 24-uurs urineproductie. 

Patiënten met sepsis zijn bijzonder vatbaar voor acute tubulaire necrose waarvan het kenmerkend symptoom een beperkte urineproductie is ondanks een normale vochtinname. Ook werd gekeken naar het effect op de dosis vasopressoren, medicijnen die voor constrictie van de bloedvaten zorgen. Tenslotte werd de SOFA-score berekend. Een hoge SOFA-score duidt op een ernstige mate van orgaanfalen. 

De gemiddelde 24-uurs urineproductie was groter onder invloed van vitamine C-suppletie dan na inname van de placebo (gemiddeld 2948 ml versus 2056 ml). Tevens leidde vitamine C-toediening tot een significant snellere reductie van de benodigde dosis vasopressoren en de SOFA-score. 

De bevindingen onderschrijven het gunstige effect van een hoge dosis vitamine C bij sepsis. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen