Vitamine C effectieve ontstekingsremmer

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine C kan significant markers voor ontstekingen verlagen bij personen met hoge bloeddruk of diabetes.

De studie werd uitgevoerd in Gaza City in Palestina. Er namen 64 obese personen deel met hoge bloeddruk en/of diabetes en verhoogde concentraties van ontstekingsmarkers. Ze waren in de leeftijd van 20 tot 60 jaar en hadden een BMI van minimaal 30 kg/m2. Ze werden willekeurig in een suppletie- en controlegroep verdeeld en volgden hun normale leefstijl. In de suppletiegroep kregen de deelnemers gedurende acht weken tweemaal per dag 500 mg vitamine C.

Onder invloed van vitamine C-suppletie werd er na acht weken een significante daling gezien van hs-CRP, interleukine-6 (IL-6), de nuchtere glucosespiegel en het triglyceridengehalte. Er werd geen effect gezien van vitamine C op het totale cholesterolgehalte. In de controlegroep werd ook een significante afname van de nuchtere glucosespiegel en triglyceridengehalte gezien. Echter, de concentraties van de ontstekingsmarkers veranderden niet.

Vitamine C heeft de potentie om ontstekingsreacties te verminderen bij obese personen met hypertensie en/of diabetes, zo concluderen de wetenschappers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen