Vitamine C en E verbeteren botdichtheid

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met 1000 mg vitamine C en 400 IE vitamine E kan zinvol zijn ter voorkoming van osteoporose als gevolg van veroudering.
Voor de studie werden 90 ouderen verdeeld in drie groepen waarbij rekening gehouden werd met een gelijke leeftijdsverdeling. De personen in de eerste groep kregen gedurende 12 maanden een placebo, de ouderen in de tweede groep kregen 500 mg vitamine C in combinatie met 400 IE vitamine E en de ouderen in de derde groep kregen 1000 mg vitamine C en 400 IE vitamine E. Zowel de onderzoekers als de proefpersonen wisten niet welk supplement ze kregen. In het bloed werd de concentratie TBARS, totale oxidatieve capaciteit, SOD en GPX gemeten. Tevens werd aan het begin en einde van de studie de botdichtheid bepaald van de heup en de ruggenwervel.
Bij een hogere botdichtheid van de heup bleek de concentratie van SOD en GPX significant lager. Daarnaast was bij de ouderen die 1000 mg vitamine C en 400 IE vitamine E kregen de vetoxidatie significant minder in vergelijking met de ouderen die de placebo kregen.
Suppletie met 1000 mg vitamine C en 400 IE vitamine E heeft een gunstige invloed op de botdichtheid en kan ingezet worden ter preventie en behandeling van osteoporose als gevolg van het ouderdomsproces.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen