Vitamine C en taxifoline beschermen tegen insecticide

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Toediening van vitamine C en de flavonoïde taxifoline beschermt het hart tegen schade als gevolg van de insecticide diazinon.

In het experiment werden 36 ratten gelijk verdeeld over zes groepen. In de eerste groep kregen de ratten middels een maagsonde gedurende een maand dagelijks diazinon in een dosis van 20 mg per kilogram lichaamsgewicht. In groep twee kregen de ratten gedurende een maand 25 mg taxifoline en 100 mg vitamine C per kg lichaamsgewicht, eveneens via een maagsonde. Vervolgens kregen ze per sonde diazinon (20 mg/kg) toegediend. In de derde en vierde groep kregen de ratten eenzelfde behandeling, maar dan enkel met taxifoline of vitamine C. De laatste twee groepen waren controlegroepen. De ratten werden gedood en hun weefsels werden onderzocht. 

Onder invloed van diazinon werden significant verhoogde bloedconcentraties van troponine, LDH (lactaatdehydrogenase) en de leverenzymen ALAT en ASAT gemeten. Verhoogde concentraties van deze biomarkers wijzen op weefselschade, waaronder schade aan het hart en de lever. Behandeling met een combinatie van taxifoline en vitamine C leidde tot significant lagere concentraties van deze biomarkers tot niveaus zoals deze ook in de controlegroepen werden gezien. In weefselonderzoek van de dieren werd bevestigd dat diazinon gepaard ging met orgaanschade. De insecticide bleek bovendien het vetspectrum te verstoren. Toediening van taxifoline en vitamine C leidde tot een significante verbetering van het vetspectrum. Tenslotte werd onder invloed van suppletie een significante verbetering van de antioxidantenstatus gezien zoals bleek uit een toename van glutathionperoxidase

Vitamine C en taxifoline beschermen het hart en andere organen tegen schade als gevolg van de insecticide diazinon. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen