Aminozuren verbeteren leverfunctie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bij patiënten met een leverfibrose als gevolg van een infectie met het hepatitis C-virus (HCV) verbetert een supplement met de aminozuren leucine, isoleucine en valine de albuminespiegel. Genoemde aminozuren zijn vertakt en worden in het Engels branched-chain amino acids (BCAA) genoemd.
Aan de studie van onderzoekers van de Universiteit van Osaka deden veertig HCV-patiënten mee. Ze hadden een redelijke leverfunctie met een albuminespiegel tussen de 3,5 and 3,9 g/dl. Een albuminespiegel lager dan 3,5 g/dl geeft aan dat de lever niet goed functioneert.
Willekeurig kreeg de helft van de patiënten dagelijks 14,3 gram BCAA- korrels, de andere helft kreeg deze aminozuren niet. Na één en, indien mogelijk, na twee jaar werd de albuminespiegel gemeten.
Bij de patiënten met een leverfibrose was na één en ook nog na twee jaar suppletie de gemiddelde verandering in het albumine voor de BCAA-groep beter dan in de controlegroep. Echter bij patiënten zonder een noemenswaardige leverfibrose werd geen verbetering waargenomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen