Vitamine C en verkoudheid

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Linus Pauling, grondlegger van de orthomoleculaire geneeskunde, heeft gelijk. Vitamine C helpt inderdaad bij een verkoudheid, al vinden de onderzoekers dat niet iedereen preventief vitamine C moet gaan slikken. In een review van de Cochrane Collaboration werd op basis van alle onderzoek tot nu toe beschreven dat vitamine C-suppletie in ieder geval zinvol is voor personen die zware inspanning moeten leveren.

Al sinds 1940 worden studies gedaan naar het effect van vitamine C op verkoudheden. In 1970 publiceerde Linus Pauling het boek ‘Vitamin C and the Common Cold’ waarin hij stelde dat de vitamine de kans op een verkoudheid verkleint. In de review van de Cochrane Collaboration werden alle studies bekeken waarin het effect van vitamine C met een minimale dosis van slechts 200 mg per dag op een verkoudheid werd vergeleken met een placebo.

Uit analyse van 29 studies met een totaal van meer dan 11.000 proefpersonen bleek dat suppletie niet leidde tot een afname van het aantal verkoudheden. Maar bij personen die kortdurende, zware inspanning leverden kon suppletie wél de kans op een verkoudheid verminderen. De kans op een verkoudheid halveerde bij marathonlopers, skiërs en soldaten die verbleven in een sub-Antarctisch klimaat. Uit een analyse van 31 studies bleek dat suppletie de duur van een verkoudheid met 8% en 14% kon verminderen bij respectievelijk volwassenen en kinderen. Bij kinderen die 1 of 2 gram vitamine C per dag kregen nam de duur van de verkoudheid met 18% af. Ook leidde suppletie tot een vermindering van klachten. Er werden overigens geen bijwerkingen gemeld.

De onderzoekers blijven voorzichtig. Volgens hen is preventieve suppletie met vitamine C voor de gehele bevolking niet gerechtvaardigd. Zij beperken hun advies voor suppletie tot personen die zware, lichamelijke inspanning moeten leveren. Omdat vitamine C de duur en ernst van verkoudheden vermindert en bovendien goedkoop en veilig is, is het zinvol te testen of suppletie effectief is bij personen die reeds een verkoudheid hebben.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen