Vitamine C gunstig bij COPD

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vitamine C kan spiervermoeidheid verminderen bij personen met de longaandoening COPD.

Aan de studie namen tien COPD-patiënten deel. Ze kregen intraveneus 2 gram vitamine C of een zoutoplossing (placebo) toegediend. Na twee tot drie dagen ondergingen ze de andere behandeling. Na beide behandelingen voerden de deelnemers krachtoefeningen uit voor de quadriceps (vierhoofdige dijspier).

Suppletie met vitamine C leidde tot een significante afname van oxidatieve stress. Dit bleek onder andere uit een lagere concentratie van malondialdehyde (MDA) na suppletie ten opzichte van de placebo (0,97 mmol/l versus 1,16 mmol/l). De bloeddruk in rust daalde significant onder invloed van vitamine C ten opzichte van de placebo (93 mmHg versus 104 mmHg). De spierkracht in de quadriceps bleef significant meer op peil onder invloed van vitamine C. Dit bleek uit het feit dat na suppletie het maximaal aantal vrijwillige contracties minder afnam dan na de placebo (-5% versus -11%). Tevens leidde suppletie ertoe dat de deelnemers langzamer en dieper konden ademhalen.

COPD gaat gepaard met oxidatieve stress en een afname van de spierfunctie. Suppletie met vitamine C kan oxidatieve stress verminderen en de spierkracht op peil houden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen