Vitamine C helpt voldragen zwangerschap

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vitamine C tijdens de zwangerschap kan de kans op het te vroeg breken van de vliezen verkleinen. Dit is de conclusie van Mexicaanse onderzoekers.
Vitamine C is belangrijk voor de membranen die de foetus en het vruchtwater omsluiten. Voor dit onderzoek werden 109 zwangere vrouwen in twee groepen verdeeld. Vanaf de twintigste zwangerschapsweek kregen ze dagelijks 100 mg vitamine C of placebo. Iedere vier weken werden vitamine C-spiegels in plasma en leukocyten bepaald.
De plasmaspiegels namen in beide groepen gedurende de zwangerschap significant af. Tussen week 20 en week 36 daalde de vitamine C in de leukocyten in de placebogroep van 17,5 naar 15,23 mcg/10cellen. In de supplementgroep nam het toe van 17,26 naar 22,17 mcg/10cellen. Het verschil tussen beide groepen was significant. In de placebogroep braken de vliezen te vroeg bij 14 van de 57 zwangerschappen (24,5%) tegen 4 van de 52 (7,69%) in de supplementgroep.
Aangezien ongeveer 40% van de vroeggeboorten worden veroorzaakt door het prematuur breken van de vliezen kan suppletie met vitamine C een waardevolle bijdrage leveren aan een compleet uitgedragen zwangerschap.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.