Vitamine C noodzakelijk voor rokende zwangeren

Zwangere vrouwen die het niet kunnen laten en toch blijven roken kunnen hun baby beschermen door extra vitamine C in te nemen.

Voor de studie werden 159 baby’s van rokende moeders gevolgd. De moeders van 76 baby’s hadden gedurende de zwangerschap vitamine C gekregen (500 mg per dag). De overige 83 aanstaande moeders kregen een placebo.

Binnen 72 uur na de geboorte werd bij de baby’s de longfunctie bepaald. Tevens werd gedurende het eerste levensjaar bijgehouden hoe vaak de baby’s last hadden van een piepende ademhaling.

De nakomelingen van rokende moeders die tijdens de zwangerschap vitamine C hadden gekregen, hadden een significant betere longfunctie in vergelijking met de baby’s van de rokende moeders uit de placebogroep. Ook hadden de baby’s uit de suppletiegroep met 44% significant minder kans op een piepende ademhaling gedurende het eerste levensjaar. Na een jaar was er geen significant verschil meer in de longfuncties van baby’s uit beide groepen.

Suppletie met vitamine C is een veilige en goedkope manier om de baby te beschermen tegen de negatieve gevolgen van sigarettenrook. 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+