Vitamine C-suppletie bij aferese

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Vitamine C bleek de oxidatieve stress in het plasma te verminderen na aferese.
Met behulp van aferese, waarbij een hoeveelheid bloed wordt afgenomen om vervolgens weer een deel terug te geven, wordt atherosclerose tegengegaan. Dit werd met succes gedaan bij patiënten met verhoogde lipiden- en urinezuurwaarden. Zo werden onder andere atherogene lipoproteïnen, fibrinogeen en malondialdehyde effectief verlaagd. Evenwel werden leukocyten door de aferese geactiveerd en werd de vrije radicalenactiviteit in het plasma verhoogd.
Door vitamine C te geven werd de concentratie van het reactieve waterstofperoxide verminderd, alsook die van ontstekingsfactoren zoals de tumor necrosis factor alpha (TNF-alpha). De patiënten die tweewekelijks de aferese ondergingen hadden lagere waarden van het C-reactieve proteïne (CRP) in vergelijking met de patiënten die geen extra vitamine C hadden gekregen. De behandeling vond over een periode van een half jaar plaats.
De Taiwanese onderzoekers concludeerden dat ze met deze methode een potentieel middel in handen hadden om het risico van atherosclerose bij hyperlipemische en hyperuremische patiënten te verminderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.