Vitamine C-therapie bij gehoorverlies

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Intraveneuze toediening van een hoge dosis vitamine C kan zinvol zijn bij personen met plotseling sensorineuraal gehoorverlies. Sensorineuraal gehoorverlies is een gevolg van een defect aan het binnenoor, met soms onbekende oorzaak.

Aan de studie namen 72 patiënten met sensorineuraal gehoorverlies deel. Ze werden willekeurig in een suppletie- en controlegroep verdeeld. In beide groepen kregen de patiënten gedurende 15 dagen een behandeling met corticosteroïden. De patiënten in de suppletiegroep kregen bovendien gedurende 10 dagen intraveneus 200 mg vitamine C per kilogram lichaamsgewicht toegediend. Vervolgens kregen ze gedurende een maand dagelijks oraal 2000 mg vitamine C.

Het gehoor van patiënten die behandeld werden met vitamine C herstelde significant beter dan bij patiënten in de controlegroep. In de suppletiegroep was het aantal patiënten dat volledige herstelde tweemaal zo groot als in de controlegroep. Ook werd in de suppletiegroep een maand na de behandeling significant beter gescoord op toonaudiometrie. Toonaudiometrie is een test waarmee onderzocht wordt hoe goed zuivere tonen worden gehoord.

Een intraveneuze behandeling met een hoge dosis vitamine C kan het herstel van sensorineuraal gehoorverlies bespoedigen. De onderzoekers suggereren dat vitamine C de concentratie van vrije radicalen vermindert die een gevolg zijn van een slechte doorbloeding of ontsteking van het binnenoor.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen