Vitamine C verbetert E-spiegel bij taaislijmziekte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Voor personen met cystische fibrose (taaislijmziekte) is het van belang de vitamine C- en E-spiegel op peil te houden.

Aan het onderzoek namen zes personen met cystische fibrose deel. Ze waren in een leeftijd van 23 tot 31 jaar. De deelnemers kregen gedurende 3,5 week tweemaal per dag 500 mg vitamine C. Vervolgens kregen ze een gestandaardiseerd ontbijt met 30% vet. Daarbij kregen ze een capsule met 50 mg vitamine E (als alfa- en gamma-tocoferylacetaat). Tot 72 uur na het ontbijt werden bloedmonsters verzameld. 

Ondanks suppletie waren de plasmaconcentraties van alfa- en gamma-tocoferol lager ten opzichte van gezonde proefpersonen zoals aangetoond in andere onderzoeken. De absorptie van alfa-tocoferolen en gamma-tocoferolen was vergelijkbaar. Na 18 tot 20 uur werden de maximale plasmaconcentraties van deze vitamine E-vormen bereikt. Onder invloed van vitamine C bleef de plasmaspiegel van alfatocoferol beter op peil. 

Oxidatieve stress door ontstekingen leidt vermoedelijk tot een verhoogd verbruik van vitamine E bij personen met cystische fibrose. Suppletie met vitamine C kan zinvol zijn om de biologische beschikbaarheid van alfa-tocoferol te verbeteren. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen