Vitamine C verhoogt motivatie en concentratie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine C verbetert de werkmotivatie en concentratie bij personen met een suboptimale vitamine C-status.

Als eerste werd bij 214 jongvolwassenen de vitamine C-status bepaald. Het betrof personen in een leeftijd van 20 tot 39 jaar. Vervolgens werden deelnemers met een inadequate vitamine C-status (<50 μmol/l) willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. In de suppletiegroep kregen ze gedurende vier weken tweemaal per dag 500 mg vitamine C, in de andere groep kregen ze een placebo

De serum vitamine C-spiegel was significant gerelateerd aan de aandacht, maar niet aan de mate van vermoeidheid en de stemming. Vitamine C-suppletie leidde ten opzichte van de placebo tot een significante verbetering van de concentratie en werkmotivatie. Tevens werd een vermindering van vermoeidheid gezien, al was dit verschil ten opzichte van de placebo niet significant. Suppletie was niet van invloed op de stemming en op de bloedconcentratie van de zenuwstimulerende stof BDNF (brain-derived neurotrophic factor). Wel ging suppletie gepaard met een significant betere score op een cognitieve test (stroop-taak). 

Vitamine C-suppletie verbetert de werkmotivatie en de focus bij jongvolwassenen met een suboptimale status van de vitamine. Dit kan bijdragen aan een verbetering van cognitieve prestaties.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen