Vitamine C verhoogt overlevingskans borstkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vrouwen met borstkanker hebben minder kans op overlijden bij een hoge inname van vitamine C uit zowel de voeding als van supplementen. Dit blijkt uit een meta-analyse.

In de medische Databank PubMed werden studies geselecteerd waarbij de relatie tussen vitamine C en het risico van sterfte bij borstkanker was onderzocht. Uiteindelijk werden tien relevante studies geselecteerd met in totaal 17.696 borstkankerpatiënten, 2791 algehele sterfgevallen en 1558 sterfgevallen als gevolg van borstkanker.

Vrouwen die na de diagnose begonnen met vitamine C-suppletie hadden met 19% significant minder kans op overlijden, terwijl het risico van sterfte als gevolg van borstkanker met 15% significant lager was in vergelijking met vrouwen die geen vitamine C gesuppleerd kregen. Een dagelijkse verhoging van de vitamine C-inname vanuit de voeding met 100 mg leidde tot een significante risicoreductie van 27% op algehele sterfte en 22% op borstkankersterfte.

De resultaten van de meta-analyse laten zien dat een verhoogde inname van vitamine C uit zowel voeding als supplementen het sterfterisico significant verlaagt bij vrouwen met borstkanker. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen