Spierverlies tijdens chemo

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Tijdens chemotherapie neemt de spiermassa significant af. Uit Nederlands onderzoek blijkt nu dat een sterke afname van de spiermassa gerelateerd is aan een geringere overlevingskans.

Voor de studie werden 67 personen geselecteerd met uitgezaaide dikkedarmkanker. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 66 jaar. Voor en tijdens de chemotherapie werd de spiermassa gemeten.

Tijdens de drie maanden durende chemotherapie nam de spiermassa significant met gemiddeld 6% af. Deze afname werd niet beïnvloed door wijzigingen in de therapie, waaronder uitstel van een behandeling in verband met toxiciteit, aanpassing van de dosis of beëindiging van de therapie. Wel bleek dat de overlevingskans van patiënten met een spiermassaverlies van 9% of meer significant kleiner was in vergelijking met patiënten met minder verlies van spieren. Na een half jaar was van de patiënten met veel spierverlies nog maar 33% in leven in vergelijking met 69% van de andere deelnemers. Na een jaar bedroegen deze percentages respectievelijk 17% en 49%.

Naar aanleiding van de bevindingen wordt op dit moment een vervolgstudie uitgevoerd in vijf Nederlandse ziekenhuizen waarbij gekeken wordt of optimalisering van de voeding tijdens chemotherapie leidt tot een beter behoud van de spiermassa. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen