Vitamine C voorkomt posttraumatische dystrofie na polsbreuk

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vitamine C vermindert na een polsbreuk de kans op het Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS), ook posttraumatische dystrofie of Sudeck-dystrofie geheten, en komt meestal voor na een operatie.

Aan de studie namen 416 personen deel met een polsbreuk. De personen werden ingedeeld in vier groepen. De patiënten in de eerste groep kregen gedurende 50 dagen dagelijks 200 mg vitamine C. De personen in de tweede groep ontvingen 500 mg vitamine C en groep drie ontving een dosis van 1500 mg. De proefpersonen in de vierde groep kregen een placebo toegediend. De invloed van het geslacht, leeftijd, type botbreuk en complicaties op CRPS werd geanalyseerd.

Van de personen in de vitamine C-groepen kreeg 2,4% CRPS. In de placebogroep was dit 10,1%. Allen bleken oudere vrouwen te zijn. In de groep die 200 mg vitamine C kreeg bleek 4,2% posttraumatische dystrofie te ontwikkelen. In de 500 mg en 1500 mg groep was dit respectievelijk 1,8% en 1,7%. Daarnaast daalde het risico van CRPS in de 200 mg vitamine C-groep met 59%. In de andere vitamine C-groepen was dit 83%.

Vitamine C verlaagt de kans op CRPS na een polsbreuk. De onderzoekers bevelen een dosis van 500 mg per dag aan gedurende 50 dagen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.