Vitamine C zinvol bij astmatische kinderen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vitamine C-suppletie heeft een gunstig effect bij kinderen met astma. De sterkte van het effect wordt beïnvloed door de leeftijd, ernst van de astma en de blootstelling aan vochtigheid.
Aan de studie namen 60 astmatische kinderen deel in de leeftijd van 7 tot 10 jaar. Ze kregen gedurende 6 weken dagelijks 200 mg vitamine C. Vervolgens kregen ze tijdens een nieuwe periode van 6 weken dagelijks een placebo. Het effect van de suppletie werd bepaald aan de hand van de resultaten van een longtest en de score op de astma controletest voor kinderen (score van 0 tot 27 punten waarbij geldt dat de astma onvoldoende onder controle is bij een score kleiner dan 20 punten).
Het effect van vitamine C op de astma controletest werd beïnvloed door de leeftijd en de beginscore van de test. Bij kinderen van 7 jaar nam de testscore met 4 punten toe bij een beginscore van 18 of 19 punten. Bij kinderen in de leeftijd van 8 tot 10 jaar en een beginscore van 14 of 15 punten nam de score slechts met 1 punt toe na vitamine C-suppletie. Het effect van vitamine C op de longtest werd eveneens beïnvloed door de leeftijd en daarnaast door de blootstelling aan vocht. Bij kinderen van 7 jaar zonder blootstelling aan vochtigheid nam de score van de longtest met 37% toe. Bij de oudere kinderen die sliepen in een vochtige kamer met schimmelvorming nam de score met 21% toe.
Uit de studie blijkt dat vitamine C-suppletie astmasymptomen kan verminderen en de longcapaciteit kan verbeteren van astmatische kinderen. Wel blijkt het effect te worden beïnvloed door de leeftijd, ernst van de ziekte en mate waarin het kind aan vocht wordt blootgesteld.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen