Vitamine D belangrijk, ook tegen dementie?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hogere vitamine D-status beschermt mogelijk tegen de ontwikkeling van dementie. Dat werd geconcludeerd in een artikel dat onlangs in de Journal of Alzheimer's disease verscheen. Dit op grond van het stijgende aantal studies waarin verbanden tussen de verschillende risicofactoren voor dementie en vitamine D-deficiëntie worden gevonden. Andere studies geven steeds meer duidelijkheid over de manier waarop vitamine D een gunstige invloed heeft op de verschillende mechanismen die tot dementie leiden.
In eerdere studies is vastgesteld is een relatie vastgesteld tussen een lage 25(OH)D-spiegel en ziekten als hart- en vaatziekten, suikerziekte, depressie, tandbederf, osteoporose en periodontale ziekten. Het is bekend dat deze ziekten op latare leeftijd kunnen leiden tot de ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie.
In het artikel wordt gewezen op verschillende studies in 2008 waarin personen met een hogere vitamine D-status een sterk verlaagd risico van hart- en vaatziekten lieten zien. In verschillende andere studies werd een verband aangetoond tussen tandverlies en een vergrote kans op Alzheimer of vasculaire dementie. Hierbij werd gevonden dat een lage vitamine D-spiegel van negatieve invloed is op zowel cariës als periodontale ziekten, de twee belangrijkste oorzaken van tandverlies. Uit laboratoriumonderzoek is ook gebleken dat vitamine D een rol vervult bij de bescherming van zenuwen en het verminderen van ontsteking. Daarnaast zijn er op biologische gronden genoeg aanwijzingen dat vitamine D een belangrijke functie heeft bij de ontwikkeling en functie van de hersenen.
Er is nader onderzoek nodig om de mogelijke directe dan wel indirecte relaties tussen vitamine D en dementie verder te ontrafelen, zo besluit de onderzoeker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen