Vitamine D beschermt tegen borst- en darmkanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoekers van de University of California San Diego concluderen naar aanleiding van hun onderzoek dat wereldwijd jaarlijks 350.000 gevallen van borstkanker en 250.000 gevallen van colorectale kanker kunnen worden voorkomen door de vitamine D3-inname onder de bevolking te verhogen, vooral in landen ten noorden van de evenaar.
In deze studie werd eveneens aandacht besteed aan de dosis-respons relatie tussen vitamine D en kanker. Ze maakten daartoe als eersten gebruik van satellietmetingen om de hoeveelheid zonlicht te bepalen waarbij in 15 landen tevens de concentraties vitamine D3 in het bloed van de bevolking werd bepaald. Aan de hand van deze gecombineerde gegevens konden de gemiddelde concentraties van de vitamine D-metaboliet 25(OH)D in populaties van 177 landen worden geschat.
Het bleek dat naarmate de concentratie vitamine D in een populatie kleiner was, het risico van colorectale kanker en borstkanker groter was. Het omgekeerde was eveneens het geval. Een beschermend effect van vitamine D ten aanzien van deze soorten kanker bleek op te treden vanaf een concentratie 25(OH)D in het bloed van 24 tot 32 ng/ml. Metingen in de VS einde winter gaven aan dat de gemiddelde concentratie 25(OH)D in het bloed van de bevolking varieerde van 15-18 ng/ml.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen