Vitamine D bij hartfalen?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Lage vitamine D-spiegels beïnvloeden de calciumhuishouding negatief. Volgens wetenschappers van de universiteit van Bonn zou dit een oorzaak kunnen zijn van een slecht functioneren van de hartspier bij patiënten met hartfalen.
Aan het onderzoek deden 22 patiënten jonger dan 50 en 34 patiënten ouder dan 50 mee die leden aan hartfalen. Een controlegroep bestond uit 34 gezonde personen ouder dan vijftig jaar.
In het bloed werd de concentratie van een bepaald eiwit gemeten, het NT-proANP (N-terminal pro-atrial natriuretic peptide), een marker voor hartfalen. Daarnaast werden spiegels van vitamine D-afgeleide stoffen bepaald, alsook markers voor de calciumstofwisseling waaronder de fosfaatspiegel gemeten.
Het bleek dat de hartpatiënten vergeleken met de controlegroep een verhoogde NT-proANP-spiegel hadden. Tevens waren bij de patiënten de fosfaatspiegels verhoogd en de bloedspiegels van de vitamine D-afgeleide stoffen verlaagd.
Bij de jongere hartpatiënten waren de calciumspiegels gedaald en de hormoonspiegels van de bijschildklier gestegen in vergelijking met de controlegroep. Bij de oudere patiënten waren de hormoonspiegels van de bijschildklier hoger dan bij de gezonde personen. Verder bleek dat de hoeveelheid van de vitamine D-afgeleide stoffen afnam als de NT-proANP-spiegels stegen.
Volgens de wetenschappers lijkt de onvolledige calciumstofwisseling in de cellen een belangrijke factor bij de oorzaak van hartfalen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen