Vitamine D bij hoge triglyceriden

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine D in een hoge dosis heeft een gunstige invloed op het triglyceridengehalte. De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Nutrition.

Er namen 104 postmenopauzale vrouwen met diabetes type-2 deel aan de studie. Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld. Vrouwen in de suppletiegroep kregen gedurende zes maanden dagelijks een tablet met 4000 IE vitamine D. De andere vrouwen kregen een placebo. Er werd gekeken naar het effect van suppletie op het vetspectrum.

In de suppletiegroep nam de vitamine D-spiegel significant met gemiddeld 25,5 nmol/l toe. Suppletie bleek niet van invloed op het totale cholesterolgehalte, het LDL-, en HDL-cholesterolgehalte, maar leidde wel tot een significante daling van het triglyceridengehalte met gemiddeld 0,4 mmol/l. Dit was niet het geval in de placebogroep.

Vervolgstudies met een grotere onderzoekspopulatie en een langere suppletieduur zijn noodzakelijk om meer inzicht te verkrijgen in de rol die vitamine D speelt bij een verstoord vetspectrum. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen