Vitamine D-deficiëntie en cognitieve achteruitgang

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit een studie bleek dat een tekort aan vitamine D een verband had met cognitieve achteruitgang.
Voor de studie werden gegevens geanalyseerd van 752 vrouwen die deelnamen aan de EPIDOS-cohortstudie, oorspronkelijk opgezet om osteoporose te onderzoeken. De vrouwen waren 75 jaar of ouder en werden afhankelijk van hun vitamine D-concentratie verdeeld in twee groepen. Bij een concentratie lager dan 25 nmol/l werd gesproken van een vitamine D-deficiëntie; bij een concentratie van 25 nmol/l of hoger van geen deficiëntie.
Met behulp van een SPMSQ-vragenlijstvragenlijst werd de cognitieve functie bepaald waarbij een cognitieve beperking werd vastgesteld bij een score onder de 8. Tijdens de analyse werd rekening gehouden met beïnvloedende factoren zoals de leeftijd, BMI, ziekten, scholingsniveau en fysieke activiteit.
Uit de resultaten bleek dat 129 vrouwen een vitamine D-deficiëntie hadden en gemiddeld significant lager scoorden op de SPMSQ-vragenlijst en significant vaker ook lager dan 8 scoorden in vergelijking met de 623 vrouwen met de hogere vitamine D-status. Na correctie voor beïnvloedende factoren bleek dat bij vrouwen met een lage vitamine D-status tweemaal zo vaak een cognitieve beperking werd vastgesteld in vergelijking met de vrouwen met de hogere vitamine D-status.
De onderzoekers concluderen dat een lage vitamine D-concentratie van invloed kan zijn op de cognitieve functie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen