Vitamine D effectief bij PMS

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Jonge vrouwen met het premenstrueel syndroom (PMS) kunnen baat hebben bij vitamine D-suppletie. PMS wordt gekenmerkt door psychische en lichamelijke klachten die afhankelijk zijn van de menstruatiecyclus.

Er namen 158 vrouwen in de leeftijd van 15 tot 21 jaar deel aan de studie. De vrouwen hadden ernstige emotionele en cognitieve klachten als gevolg van PMS. Bovendien hadden ze een vitamine D-tekort (<25 nmol/l). Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. In de suppletiegroep kregen de deelnemers eenmalig een dosis van 200.000 IE vitamine D en vervolgens iedere twee weken 25.000 IE gedurende een periode vier maanden. Maandelijks vulden de vrouwen een vragenlijst in over PMS-klachten.

In de suppletiegroep bereikten de vrouwen al na een maand een adequate vitamine D-spiegel (tussen 87,5 nmol/l en 150 nmol/l). Na vier maanden was er in de suppletiegroep een significante vermindering van angstklachten en geïrriteerdheid. Ook hadden de vrouwen significant minder last van huilbuien en droevige gevoelens en bleek dat vitamine D-suppletie leidde tot minder spanningen in relaties. In de placebogroep werden geen veranderingen gezien in de klachten van PMS. Suppletie leidde overigens niet tot extra bijwerkingen.

Suppletie met vitamine D lijkt een veilige en effectieve manier om klachten van PMS te verminderen bij vrouwen met een tekort aan de vitamine. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen