Vitamine D en angstklachten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een vitamine D-tekort is geassocieerd met angst. Dit blijkt uit een studie waaraan vrouwelijke studenten uit Abu Dhabi deelnamen. 

Aan het onderzoek namen 386 studentes deel vanaf een leeftijd van achttien jaar. Bij de deelneemsters werden vragenlijsten over hun voedingsgewoonten en symptomen van angst afgenomen. Ook werd de blootstelling aan zonlicht en de vitamine D-status bepaald.  

Van de studentes had 65% een vitamine D-tekort (<50 nmol/l), ondanks dat 58% van de vrouwen een vitamine D-supplement gebruikte. De meeste deelneemsters werden onvoldoende blootgesteld aan zonlicht. Ook was de inname van vitamine D uit de voeding over het algemeen onvoldoende. Van de studentes had 67% bovengemiddeld last van angstklachten. Er werd een significante relatie gezien tussen angstklachten en een lage blootstelling aan zonlicht. Ook werd een significant verband gezien tussen symptomen van angst en een lage inname van de vitamine uit de voeding. 

De resultaten suggereren dat een verbetering van de vitamine D-status het mentaal welbevinden mogelijk kan verbeteren. Een adequate blootstelling aan zonlicht én voeding en supplementen rijk aan vitamine D kan helpen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen