Vitamine D en calcium verlagen kans op colorectaal adenoom

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hoge inname van vitamine D en calcium heeft een beschermend effect op de ontwikkeling van colorectaal adenoom. Een hoge inname van vitamine A vermindert dit effect mogelijk.
Voor dit onderzoek werd van 48.115 Amerikaanse vrouwen zonder colorectale kanker of dikkedarmpoliepen de inname van vitamine D en calcium geschat met gebruik van ingevulde vragenlijsten over de voedselinname. Na 22 jaar werd bij alle vrouwen een endoscopie uitgevoerd waarbij 2747 gevallen van colorectaal adenoom werden vastgesteld. Het betrof 1064 grote adenomen, 1531 kleine adenomen, 2085 adenomen in het laatste deel van de dikke darm en 779 adenomen in het rectum.
Het bleek dat de 20% deelnemers met de hoogste inname van calcium 12% minder kans hadden op colorectaal adenoom en 27% minder kans op de grote vorm daarvan vergeleken met de 20% deelnemers met de laagste inname. Het risico van colorectaal adenoom adenoom in het laatste deel van de dikke darm was bij de 20% deelnemers met de hoogste inname van vitamine D respectievelijk 21% en 33% verlaagd vergeleken met de 20% met de laagste inname. Als de hoge inname van vitamine D gepaard ging met een lage inname van vitamine A ging de kans op colorectaal adenoom met 45% omlaag vergeleken met een gecombineerde hoge inname van zowel vitamine D als vitamine A.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen