Suppletie tegen droge ogen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Orale toediening van essentiële voedingsstoffen leidt tot een betere kwaliteit van het traanvocht en vermindert klachten bij personen met droge ogen.
Aan de crossover studie namen 24 personen deel met het droge ogen syndroom. Ze kregen gedurende 12 weken een voedingssuppelement met zink, selenium, vitamine E, vitamine B2, vitamine B6 en foliumzuur of een placebo. Vervolgens werden de behandelingen omgedraaid. Wekelijks werden bij de proefpersonen specifieke testen afgenomen om de traanfilter te controleren (BUT-test) en de kwantiteit van het traanvocht te meten (Schirmer test). Daarnaast werd gescoord op het zicht, algeheel welzijn en specifieke symptomen zoals brandende ogen, stekende pijn en roodheid.
Na 12 weken suppletie bleek zowel de BUT-score (gemiddeld 27% met suppletie ten opzichte van 4% met placebo) als de Schirmer score (gemiddeld 27% met suppletie ten opzichte van -5% met placebo) significant te zijn verbeterd met de suppletie. Daarnaast waren de symptomen zoals roodheid, stekende pijn en brandende ogen eveneens significant verbeterd.
Geconcludeerd kan worden dat antioxidanten de kwaliteit en kwantiteit van het traanvocht verbeteren en symptomen verlichten bij personen met droge ogen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen