Vitamine D en dementiepreventie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine D heeft de potentie ingezet te worden als preventief middel bij dementie

Er werd gebruikgemaakt van gegevens van de National Alzheimer's Coordinating Center, een Amerikaanse cohortstudie. Van meer dan 12.000 deelnemers die bij aanvang van het onderzoek geen dementie hadden, werden gegevens verzameld over het gebruik van vitamine D-supplementen.  

Personen die een vitamine D-supplement gebruikten, hadden ten opzichte van niet-gebruikers een significant langere dementievrije overleving. Supplementgebruikers hadden ten opzichte van niet-gebruikers met 40% significant minder kans om ooit dementie te krijgen. Het effect van vitamine D-suppletie was groter bij vrouwen dan bij mannen. Ook was het effect groter bij personen zonder cognitieve problemen ten opzichte van deelnemers met milde geheugenklachten. Tenslotte was het effect van vitamine D-suppletie significant groter bij personen zonder het apolipoproteïne E fenotype 4 (ApoE4) gen ten opzichte van dragers van dit gen dat gerelateerd is aan Alzheimer

Vitamine D heeft de potentie een rol te spelen bij de preventie van dementie. In eerdere studies werd reeds een verband gezien tussen een tekort aan de vitamine en een verhoogd risico op deze aandoening. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen