Vitamine D en geheugen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Een adequate vitamine D-spiegel op middelbare leeftijd is gerelateerd aan een betere cognitie op oudere leeftijd. Dit geldt althans voor personen met een laag opleidingsniveau.

Voor de studie werden gegevens gebruikt van een Franse studie die uitgevoerd was in de periode van 1994 tot 2002 en van 2007 tot 2009. Er waren gegevens bekend van 1009 personen die bij aanvang van de studie een leeftijd hadden tussen 45 en 60 jaar. Van de deelnemers waren de vitamine D-spiegels bekend. Dertien jaar later (in de periode van 2007 tot 2009) werden cognitieve testen afgenomen.

Bij personen met een laag opleidingsniveau werd een significante relatie gevonden tussen de vitamine D-spiegel en het kortetermijn- en werkgeheugen. Hoe hoger de vitamine D-spiegel op middelbare leeftijd, hoe beter het geheugen op oudere leeftijd. Deze relatie werd echter niet gezien bij personen met een hoger opleidingsniveau.

In vervolgstudies moet de relatie tussen vitamine D en de cognitie verder onderzocht worden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen